Komunikat strony

Stacja Uzdatniania Wody „Praga”

Zdjęcie zakładu

03-972 Warszawa, ul. Brukselska 21

SUW „Praga”, znajduje się w centrum Saskiej Kępy nieopodal Wału Miedzeszyńskiego. Statystycznie zaopatruje w wodę co piątego mieszkańca Warszawy. Dostarcza wodę do:

  •  Rembertowa,
  •  Pragi Płd.,
  •  Mokotowa,
  •  Wilanowa,
  •  Wawra,
  • ponadto SUW „Praga” w ramach struktury Zakładu Centralnego odpowiada za eksploatację lokalnych ujęć wody na terenie dzielnicy Wesoła.

SUW „Praga” ujmuje wodę spod dna Wisły za pomocą trzech ujęć infiltracyjnych. Pozwala to wykorzystać naturalny proces filtracji poprzez złoże piaskowo-żwirowe, jakie stanowi dno Wisły.

Stacja rozpoczęła pracę w 1964 r., kiedy uruchomiliśmy charakterystyczne, stojące w nurcie rzeki Ujęcie Zasadnicze. Jego pomysłodawcami byli: Władysław Skoraszewski – autor projektu oraz Stanisław Wojnarowicz – ówczesny dyrektor MPWiK. Tak powstała największa studnia infiltracyjna w Europie, nazwana pieszczotliwie przez mieszkańców Warszawy „Grubą Kaśką”.

W 1969 i 1970 r. oddaliśmy do eksploatacji kolejne Ujęcia Uzupełniające nr 1 i nr 2, usytuowane na prawym brzegu Wisły, które są najlepiej widoczne z Mostu Siekierkowskiego.

 

JAK POBIERAMY WODĘ SPOD NA RZEKI?

„Gruba Kaśka” to jedyny obiekt w Europie, położony w nurcie rzeki, wykorzystujący proces infiltracji. Pobór wody spod dna Wisły odbywa się przy pomocy 15 drenów (perforowanych rur rozłożonych promieniście wokół studni, na głębokości ok. 7 m), o łącznej długości blisko 2 kilometrów. Aby naturalna warstwa filtracyjna, jaką jest  rzeczne dno, spełniała swoje zadanie, trzeba ją utrzymywać w odpowiednim stanie. Dbają o to nasze statki – spulchniacze hydrauliczne „Chudy Wojtek II” i „Chudy Wojtek III” oraz pogłębiarka „SAWA”.

Przefiltrowana przez rzeczne dno woda trafia do studni skąd pompami tłoczona jest do układu technologicznego. Część wody bezpośrednio przesyłamy przewodem ułożonym pod dnem rzeki na potrzeby SUW „Filtry”.

Grubą Kaśkę z obiektami technologicznymi łączy tunel biegnący pod dnem Wisły i Wałem Miedzeszyńskim.

 

W 2015 roku zakończyliśmy modernizację ciągu technologicznego SUW „Praga” rozbudowując go o dodatkowe etapy uzdatniania. Wzorem SUW „Filtry”, proces uzupełniliśmy o ozonowanie pośrednie i filtrację na węglu aktywnym. Także w tym przypadku zakończona modernizacja umożliwiła nam kolejne zmniejszenie dawek dwutlenku chloru i całkowitą rezygnację z chloru, stosowanego do dezynfekcji wody. Dzięki temu woda w kranie jest smaczniejsza i ma odczuwalnie lepszy zapach.

 

SPRAWDŹ JAK UZDATNIAMY WODĘ W SUW „PRAGA”

Ta strona używa ciasteczek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.
Udostępnij link do strony:
Przez email
Przez facebook'a