Informacja Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawie S.A. o jakości wody wodociągowej w grudniu 2021 roku
Wskaźnik, |
Jednostka |
Zawartość dopuszczalna |
SUW Stara Miłosna |
Hydrofornia OSP Centrum | ||||||
Polska* |
WHO** |
|||||||||
WSKAŹNIKI MIKROBIOLOGICZNE | ||||||||||
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22+/-2oC |
jtk/1ml |
bnz | - | 2 | - | 5 | ||||
Bakterie grupy coli |
jtk/100ml |
0 |
- |
0 | 32 | 0 | ||||
Escherichia coli | jtk/100ml | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | ||||
Enterokoki | jtk/100ml | 0 | - | 0 | - | 0 | ||||
WSKAŹNIKI ORGANOLEPTYCZNE I FIZYKOCHEMICZNE | ||||||||||
Mętność | NTU | 1(1) | 5(3) | 0,14 | 0,40 | - | ||||
Barwa | mgPt/l | (1) | 15(3) | 5 | - | |||||
Zapach | - | (1) | - | akcept. | - | |||||
Stężenie jonów wodoru (pH) | - | 6,5-9,5(2) | 6,5-8,0(3) | 7,3 | - | |||||
Przewodność | µS/cm | 2500(2) | - | 886 | - | |||||
Żelazo | µg/l | 200 | 300 | <20 | - | |||||
Mangan | µg/l | 50 | 100(3,4) | <5 | - | |||||
Amonowy jon | mg/l | 0,50 | 1,5(3) | <0,013 | - |
(1) Akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian
(2) Parametr powinien być uwzględniany przy ocenie agresywnych właściwości korozyjnych wody
(3) Wskaźniki (substancje), które wpływają na wygląd, smak i zapach wody - poziom akceptowalny przez konsumentów
(4) Kryterium zdrowie - 400 µg/l
bnz - bez nieprawidłowych zmian (Zaleca się, aby ogólna liczba mikroorganizmów nie przekraczała:
– 100 jtk /1 ml w wodzie wprowadzanej do sieci wodociągowej,
– 200 jtk /1 ml w kranie konsumenta.)
* Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7.12.2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. z 2017 r., poz. 2294)
** Wytyczne WHO: "Guidelines for Drinking-water Quality", fourth edition. Genewa, 2011 r.
Opinia Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w m. st. Warszawie:
„Analizując jakość wody na wyjściach do sieci z poniższych stacji:
- Zakład Centralny SUW Radość;
- Zakład Centralny SUW Falenica;
- Zakład Centralny SUW Stara Miłosna;
- Zakład Centralny Hydrofornia OSP Centrum
w miesiącu grudniu 2021 r. na podstawie wyników przesłanych przez Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawie S.A., Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w m. st. Warszawie stwierdza, że na wyjściu z hydroforni OSP Centrum stwierdzono obecność niechorobotwórczych bakterii grupy Coli w liczbie 32 NPL/100 ml (E.coli - 0 NPL/ ml), co wskazywało na zanieczyszczenie wody ujmowanej przez hydrofornię. Po włączeniu na stałe dezynfekcji wody na wyjściu z hydroforni OSP Centrum, badania mikrobiologiczne jakości wody przeprowadzone w dniach 15 i 16 grudnia, potwierdziły jej skuteczność. Wyniki badań były zgodne z wymaganiami określonymi w rozporządzeniu Ministra Zdrowia. Poza tym jakość wody wodociągowej w badanym zakresie odpowiada warunkom określonym w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017r., poz. 2294) jak również normom zalecanym przez WHO (Światową Organizację Zdrowia). Pod względem bakteriologicznym woda odpowiada wymaganiom sanitarnym.”