Komunikat strony

Jakość wód ze stacji głębinowych - Wawer

Informacja Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawie S.A. o jakości wody wodociągowej w marcu 2021 roku

Wskaźnik,
nazwa substancji
Jednostka
Zawartość dopuszczalna
SUW Radość
SUW Falenica
Polska*
WHO**
WSKAŹNIKI MIKROBIOLOGICZNE
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22+/- 2ºC jtk/1ml bnz - 9 0
Bakterie grupy coli
jtk/100ml
0
-
0
0
Escherichia coli jtk/100ml 0 0 0 0
Enterokoki jtk/100ml 0 - 0 0
WSKAŹNIKI ORGANOLEPTYCZNE I FIZYKOCHEMICZNE
Mętność NTU 1(1) 5(4) 0,20 0,18
Barwa mgPt/l (1) 15(4) 4 <2
Zapach - (1) - akcept. akcept.
Stężenie jonów wodoru (pH) - 6,5-9,5(2) 6,5-8,0(4) 7,5 7,4
Przewodność µS/cm 2500(2) - 374 644
Żelazo µg/l 200 300 <20 <20
Mangan µg/l 50 100(4,5) <5 6
Amonowy jon mg/l 0,50 1,5(4) <0,013 <0,013
Chlor wolny
mg/l
0,3(3) 0,3(4,6) 0,26 0,17

(1) Akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian
(2) Parametr powinien być uwzględniany przy ocenie agresywnych właściwości korozyjnych wody
(3) W punkcie czerpalnym u konsumenta
(4) Wskaźniki (substancje), które wpływają na wygląd, smak i zapach wody - poziom akceptowalny przez konsumentów
(5) Kryterium zdrowie - 400 µg/l
(6) Kryterium zdrowie - 5 mg/l
bnz - bez nieprawidłowych zmian

* Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7.12.2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. z 2017 r., poz. 2294)

** Wytyczne WHO: "Guidelines for Drinking-water Quality", fourth edition. Genewa, 2011 r.

 

Opinia Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w m. st. Warszawie:

„Analizując jakość wody na wyjściach do sieci z poniższych stacji:

     - Zakład Centralny SUW Radość;

     - Zakład Centralny SUW Falenica;

     - Zakład Centralny SUW Stara Miłosna;

     - Zakład Centralny SUW Wola Grzybowska

w miesiącu marcu 2021 r. na podstawie wyników przesłanych przez Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawie S.A., Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w m. st. Warszawie stwierdza, że jakość wody wodociągowej w badanym zakresie odpowiada warunkom określonym w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017r., poz. 2294) jak również normom zalecanym przez WHO (Światową Organizację Zdrowia). Pod względem bakteriologicznym woda odpowiada wymaganiom sanitarnym.”

 

Ta strona używa ciasteczek. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień w przeglądarce.
Udostępnij link do strony:
Przez email
Przez facebook'a