Lp. | Wskaźnik, nazwa substancji | Jednostka | Wodociąg Praski | Zawartość dopuszczalna | średnia | max | Polska | WHO | BAKTERIOLOGIA | 1. | Bakterie w 220C | Licz. bak./1ml | 7 | 26 | 100 | - | 2. | Bakterie w 370C | Licz. bak./1ml | 15 | 49 | 20 | - | 3. | Bakterie grupy Coli | Licz. bak./100ml | 0 | 0 | 0 | 0 | 4. | Escherichia coli | Licz. bak./100ml | 0 | 0 | 0 | - | 5. | Clostr. red. siarczyny w 370C | Licz. bak./100ml | 0 | 0 | 0(1) | - | 6. | Paciorkowce kał. w 370C | Licz. bak./100ml | 0 | 0 | 0 | - | WSKAŹNIKI ORGANOLEPTYCZNE I FIZYKO-CHEMICZNE | 7. | Mętność | NTU | 0,89 | 3,70 | 1 | 1 | 8. | Barwa | mg Pt /l | 10,8 | 18 | 15 | 15 | 9. | Zapach | - | 1SCl2 | 1SCl2 | akcept | - | 10. | Odczyn (pH) | pH | 7,56 | 7,65 | 6,5-9,5(3) | 6,5-9,5 | 11. | Twardość (CaCO3) | mg CaCO3/l | 190 | 220 | 60-500 | - | 12. | Żelazo | mg Fe /l | 0,02 | 0,07 | 0,2 | 0,3 | 13. | Mangan | mg Mn /l | 0,02 | 0,09 | 0,05 | 0,5 0,1(4) | 14. | Chlorki | mg Cl /l | 48 | 67 | 250(3) | 250 | 15. | Amoniak | mg NH4+ /l | 0,14 | 0,22 | 0,5(8,3) | 1,5(4) | 16. | Azotany | mg NO3- /l | 9,4 | 12,3 | 50(3) | 50 | 17. | Azotyny | mg NO2- /l | 0,011 | 0,025 | 0,5 | 3,0 | 18. | CHZT met. KMnO4 (Utlenialność) | mg O2/l | 4,2 | 4,7 | 5,0 | - | 19. | Chlor wolny (7) | mg Cl2/l | 0,65 | 0,76 | 0,1-0,3 | (2) | 20. | Chloryny | mg ClO2-/l | 0,22 | 0,26 | 0,2 | 0,2 | 21. | Chlorany | mg ClO3-/l | 0,00 | 0,01 | 0,2 | 0,2 | 22. | Siarczany | mg SO4/l | - | 86 | 250(3) | 250(4) | 23. | Fluorki | mg F /l | - | 0,18 | 1,5 | 1,5 | 24. | Glin | mg Al /l | - | - | 0,2 | 0,2(4) | 25. | Kadm | mg Cd /l | - | 0,00003 | 0,003 | 0,003 | 26. | Ołów | mg Pb /l | - | <0,00006 | 0,05 | 0,01 | 27. | Rtęć | mg Hg/l | - | <0,00005 | 0,001 | 0,001 | 28. | Nikiel | mg Ni/l | - | 0,0010 | 0,02 | 0,02 | 29. | Miedź | mg Cu /l | - | 0,0014 | 2(3,5) | 2 1(4) | 30. | Chrom | mg Cr/l | - | <0,0003 | 0,05 | 0,05 | 31. | Arsen | mg As /l | - | <0,0005 | 0,01 | 0,01 | TRÓJHALOMETANY | 32. | Chloroform | mg CHCl3/l | 0,00878 | 0,01410 | 0,03 | 0,2 | 33. | Bromodichlorometan | mg CHCl2Br /l | 0,00930 | 0,01260 | 0,015 | 0,06 | 34. | Suma THM | mg/l | 0,02513 | 0,03450 | 0,15 0,10(6) | - | |
(1) Należy badać w wodzie pochodzącej z ujęć powierzchniowych (2) kryterium zdrowie - 5 mg/l, kryterium smak - 0,6 - 1 mg/l (3) Wartość powinna być uwzględniana przy ocenie agresywności korozyjnej (4) Poziomy mogące wywołać narzekania konsumentów (5) Wartość dopuszczalna, jeżeli nie powoduje zmiany barwy wody spowodowanej jej agresywnością korozyjną (6) Dopuszczalne zakresy wartości stosuje się od 01.01.2008 r. (7) Wartość określana w punkcie czerpalnym u konsumenta (8) Wody podziemne niechlorowane - 1,5 mg/l (amoniak poch. naturalnego) nw. - nie wykryto Opinia Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie: "Analizując jakość warszawskiej wody wodociągowej w miesiącu kwietniu 2006 r., na podstawie wyników przesłanych przez Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawie S.A., Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w m. st. Warszawie stwierdza, iż w związku z przechodzącą falą powodziową na Wiśle w rejonie Warszawy w dniach 28.03.-12.04.2004 r. zaobserwowano pogorszenie jakości wody uzdatnionej w Zakładzie Wodociągu Praskiego tj. ponadnormatywną ogólną liczbę bakterii w 370C oraz podwyższoną mętność i barwę. Ponadto stwierdzono zwiększoną zawartość chloru wolnego w wodzie uzdatnionej w Zakładzie Wodociągu Praskiego i Północnego oraz chlorynów w wodzie produkowanej przez Zakład Wodociągu Praskiego. Pozostałe badane wskaźniki i parametry odpowiadały warunkom określonym w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 19.11.2002 r. w sprawie wymagań dotyczących jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U.Nr 203, poz. 1718) jak również normom zalecanym przez WHO (Światową Organizację Zdrowia). Zawartość metali ciężkich utrzymywała się na bardzo niskim poziomie, znacznie poniżej normy. Trihalometany mieściły się w granicach normy." |