Lp. | Wskaźnik, nazwa substancji | Jednostka | Wodociąg Praski | Zawartość dopuszczalna | średnia | max | Polska | WHO | BAKTERIOLOGIA | 1. | Bakterie w 220C | Licz. bak./1ml | 0 | 2 | 100 | - | 2. | Bakterie w 370C | Licz. bak./1ml | 0 | 2 | 20 | - | 3. | Bakterie grupy Coli | Licz. bak./100ml | 0 | 0 | 0 | 0 | 4. | Escherichia coli | Licz. bak./100ml | 0 | 0 | 0 | - | 5. | Clostr. red. siarczyny w 370C | Licz. bak./100ml | 0 | 0 | 0(1) | - | 6. | Paciorkowce kał. w 370C | Licz. bak./100ml | 0 | 0 | 0 | - | WSKAŹNIKI ORGANOLEPTYCZNE I FIZYKO-CHEMICZNE | 7. | Mętność | NTU | 0,10 | 0,10 | 1 | 1 | 8. | Barwa | mg Pt /l | 5,9 | 6,0 | 15 | 15 | 9. | Zapach | - | 1SCl2 | 2SCl2 | akcept | - | 10. | Odczyn (pH) | pH | 7,74 | 7,79 | 6,5-9,5(3) | 6,5-8,5 | 11. | Twardość (CaCO3) | mg CaCO3/l | 260 | 271 | 60-500 | - | 12. | Żelazo | mg Fe /l | nw. | nw. | 0,2 | 0,3 | 13. | Mangan | mg Mn /l | nw. | nw. | 0,05 | 0,1(4);0,5 | 14. | Chlorki | mg Cl /l | 149 | 157 | 250(3) | 250 | 15. | Amoniak | mg NH4+ /l | nw. | 0,02 | 0,5(8,3) | 1,5(4) | 16. | Azotany | mg NO3- /l | 8,3 | 9,2 | 50(3) | 50 | 17. | Azotyny | mg NO2- /l | 0,008 | 0,011 | 0,5 | 3,0 | 18. | CHZT met. KMnO4 (Utlenialność) | mg O2/l | 2,3 | 2,4 | 5,0 | - | 19. | Chlor wolny (7) | mg Cl2/l | 0,52 | 0,69 | 0,1-0,3 | (2) | 20. | Chloryny | mg ClO2-/l | 0,24 | 0,26 | 0,2 | 0,2 | 21. | Chlorany | mg ClO3-/l | nw. | nw. | 0,2 | - | 22. | Siarczany | mg SO4/l | - | 74 | 250(3) | 250(4) | 23. | Fluorki | mg F /l | - | - | 1,5 | 1,5 | 24. | Glin | mg Al /l | - | - | 0,2 | 0,2(4) | 25. | Kadm | mg Cd /l | - | 0,00003 | 0,003 | 0,003 | 26. | Ołów | mg Pb /l | - | <0,0006 | 0,05 | 0,01 | 27. | Rtęć | mg Hg/l | - | <0,00005 | 0,001 | 0,001 | 28. | Nikiel | mg Ni/l | - | <0,0024 | 0,02 | 0,02 | 29. | Miedź | mg Cu /l | - | 0,0005 | 2(3,5) | 1(4);2 | 30. | Chrom | mg Cr/l | - | <0,0003 | 0,05 | 0,05 | 31. | Arsen | mg As /l | - | 0,0007 | 0,01 | 0,01 | TRÓJHALOMETANY | 32. | Chloroform | mg CHCl3/l | 0,00037 | 0,00040 | 0,03 | 0,2 | 33. | Bromodichlorometan | mg CHCl2Br /l | 0,00350 | 0,00670 | 0,015 | 0,06 | 34. | Suma THM | mg/l | 0,02853 | 0,03600 | 0,15 0,10(6) | - | |
(1) Należy badać w wodzie pochodzącej z ujęć powierzchniowych (2) kryterium zdrowie - 5 mg/l, kryterium smak - 0,6 - 1 mg/l (3) Wartość powinna być uwzględniana przy ocenie agresywności korozyjnej (4) Poziomy mogące wywołać narzekania konsumentów (5) Wartość dopuszczalna, jeżeli nie powoduje zmiany barwy wody spowodowanej jej agresywnością korozyjną (6) Dopuszczalne zakresy wartości stosuje się od 01.01.2008 r. (7) Wartość określana w punkcie czerpalnym u konsumenta (8) Wody podziemne niechlorowane - 1,5 mg/l (amoniak poch. naturalnego) nw. - nie wykryto Opinia Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie: "Analizując jakość warszawskiej wody wodociągowej w miesiącu grudniu 2006 r., na podstawie wyników przesłanych przez Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawie S.A., Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w m. st. Warszawie stwierdza zwiększoną zawartość chloru wolnego i chlorynów.Poza tym jakość wody wodociągowej w badanym zakresie odpowiada warunkom określonym w obowiązującym do 18 sierpnia 2006r. Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 19.11.2002 r. w sprawie wymagań dotyczących jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U.Nr 203, poz. 1718) jak również normom zalecanym przez WHO (Światową Organizację Zdrowia). Zawartość metali ciężkich utrzymywała się na bardzo niskim poziomie, znacznie poniżej normy. Pod względem bakteriologicznym woda odpowiadała wymaganiom sanitarnym." |