Lp. | Wskaźnik, nazwa substancji | Jednostka | Wodociąg Centralny | Zawartość dopuszczalna | średnia | max | Polska | WHO | BAKTERIOLOGIA | 1. | Bakterie w 220C | Licz. bak./1ml | 1 | 3 | 100 | - | 2. | Bakterie w 370C | Licz. bak./1ml | 2 | 5 | 20 | - | 3. | Bakterie grupy Coli | Licz. bak./100ml | 0 | 0 | 0 | 0 | 4. | Coli typ kałowy | Licz. bak./100ml | 0 | 0 | 0 | - | 5. | Clostr. red. siarczyny w 370C | Licz. bak./100ml | 0 | 0 | 0(1) | - | 6. | Paciorkowce kał. w 370C | Licz. bak./100ml | 0 | 0 | 0 | - | WSKAŹNIKI ORGANOLEPTYCZNE I FIZYKO-CHEMICZNE | 7. | Mętność | NTU | 0,17 | 0,30 | 1 | 1 | 8. | Barwa | mg Pt /l | 6 | 9 | 15 | 15 | 9. | Zapach | - | 2SCl2 | 2SCl2 | akcept | - | 10. | Odczyn (pH) | pH | 7,67 | 7,86 | 6,5-9,5(3) | 6,5-9,5 | 11. | Twardość (CaCO3) | mg CaCO3/l | 221 | 268 | 60-500 | - | 12. | Żelazo | mg Fe /l | 0,00 | 0,01 | 0,2 | 0,3 | 13. | Mangan | mg Mn /l | 0,00 | 0,01 | 0,05 | 0,5 0,1(4) | 14. | Chlorki | mg Cl /l | 96 | 155 | 250(3) | 250 | 15. | Amoniak | mg NH4+ /l | 0,04 | 0,11 | 0,5(8,3) | 1,5(4) | 16. | Azotany | mg NO3- /l | 12,7 | 16,3 | 50(3) | 50 | 17. | Azotyny | mg NO2- /l | nw. | nw. | 0,5 | 3,0 | 18. | CHZT met. KMnO4 (Utlenialność) | mg O2/l | 3,0 | 3,7 | 5,0 | - | 19. | Chlor wolny (7) | mg Cl2/l | 0,38 | 0,76 | 0,1-0,3 | (2) | 20. | Chloryny | mg ClO2-/l | 0,49 | 0,54 | 0,2 | 0,2 | 21. | Chlorany | mg ClO3-/l | - | - | 0,2 | 0,2 | 22. | Siarczany | mg SO4/l | - | 70 | 250(3) | 250(4) | 23. | Fluorki | mg F /l | - | 0,2 | 1,5 | 1,5 | 24. | Glin | mg Al /l | - | - | 0,2 | 0,2(4) | 25. | Kadm | mg Cd /l | - | nw. | 0,003 | 0,003 | 26. | Ołów | mg Pb /l | - | <0,0001 | 0,05 | 0,01 | 27. | Rtęć | mg Hg/l | - | <0,0005 | 0,001 | 0,001 | 28. | Nikiel | mg Ni/l | - | 0,0013 | 0,02 | 0,02 | 29. | Miedź | mg Cu /l | - | <0,0015 | 2(3,5) | 2 1(4) | 30. | Chrom | mg Cr/l | - | <0,0003 | 0,05 | 0,05 | 31. | Arsen | mg As /l | - | <0,0009 | 0,01 | 0,01 | TRÓJHALOMETANY | 32. | Chloroform | mg CHCl3/l | 0,0014 | 0,0035 | 0,03 | 0,2 | 33. | Bromodichlorometan | mg CHCl2Br /l | 0,0019 | 0,0049 | 0,015 | 0,06 | 34. | Suma THM | mg/l | 0,0064 | 0,0165 | 0,15 0,10(6) | - | |
(1) Należy badać w wodzie pochodzącej z ujęć powierzchniowych (2) kryterium zdrowie - 5 mg/l, kryterium smak - 0,6 - 1 mg/l (3) Wartość powinna być uwzględniana przy ocenie agresywności korozyjnej (4) Poziomy mogące wywołać narzekania konsumentów (5) Wartość dopuszczalna, jeżeli nie powoduje zmiany barwy wody spowodowanej jej agresywnością korozyjną (6) Dopuszczalne zakresy wartości stosuje się od 01.01.2008 r. (7) Wartość określana w punkcie czerpalnym u konsumenta (8) Wody podziemne niechlorowane - 1,5 mg/l (amoniak poch. naturalnego) nw. - nie wykryto Opinia Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie: "Analizując jakość warszawskiej wody wodociągowej w miesiącu marcu 2006 r., na podstawie wyników przesłanych przez Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawie S.A., Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w m. st. Warszawie stwierdza, że poza zwiększoną zawartością chloru wolnego i chlorynów, jakość wody wodociągowej w badanym zakresie odpowiadała warunkom określonym w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 19.11.2002 r. w sprawie wymagań dotyczących jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U.Nr 203, poz. 1718) jak również normom zalecanym przez WHO (Światową Organizację Zdrowia). Zawartość metali ciężkich utrzymywała się na bardzo niskim poziomie, znacznie poniżej normy. Trihalometany mieściły się w granicach normy. Pod względem bakteriologicznym woda odpowiadała wymaganiom sanitarnym." |