Lp. | Wskaźnik, nazwa substancji | Jednostka | Wodociąg Praski | Zawartość dopuszczalna | średnia | max | Polska | WHO | BAKTERIOLOGIA | 1. | Bakterie w 220C | Licz. bak./1ml | 0 | 2 | 100 | - | 2. | Bakterie w 370C | Licz. bak./1ml | 0 | 2 | 20 | - | 3. | Bakterie grupy Coli | Licz. bak./100ml | 0 | 0 | 0 (*) | 0 | 4. | Coli typ kałowy | Licz. bak./100ml | 0 | 0 | 0 | - | 5. | Clostr. red. siarczyny w 370C | Licz. bak./100ml | 0 | 0 | 0(***) | - | 6. | Paciorkowce kał. w 370C | Licz. bak./100ml | 0 | 0 | 0 | - | WSKAŹNIKI ORGANOLEPTYCZNE I FIZYKO-CHEMICZNE | 7. | Mętność | mg SiO23/l | 0,13 | 0,20 | 1 | 1 | 8. | Barwa | mg Pt /l | 3,9 | 4,0 | 15 | 15 | 9. | Zapach | - | 1SCl2 | 2SCl2 | akcept | - | 10. | Odczyn (pH) | pH | 7,72 | 7,76 | 6,5-9,5 | 6,5-9,5 | 11. | Twardość (CaCO3) | mg CaCO3/l | 220 | 232 | 60-500 | - | 12. | Żelazo | mg Fe /l | 0,00 | 0,01 | 0,2 | 0,3 | 13. | Mangan | mg Mn /l | 0,01 | 0,02 | 0,05 | 0,5 | 14. | Chlorki | mg Cl /l | 91,8 | 110,0 | 250 | 250 | 15. | Amoniak | mg NH4+ /l | 0,033 | 0,050 | 0,5 | 1,5 | 16. | Azotany | mg NO3- /l | 8,29 | 9,02 | 50 | 50 | 17. | Azotyny | mg NO2- /l | 0,000 | 0,000 | 0,1 | 3,0 | 18. | Utlenialność | mg O2/l | 2,86 | 3,20 | 5,0 | - | 19. | Chlor wolny | mg Cl2/l | 0,46 | 0,61 | 0,3 | (**) | 20. | Chlor związany | mg Cl2/l | - | - | - | - | 21. | Dwutlenek chloru | mg ClO2/l | 0,16 | 0,23 | - | - | 22. | Subst. rozpuszcz. | mg/l | - | 400 | - | - | 23. | Siarczany | mg SO4/l | - | 62,0 | 250 | 250 | 24. | Fluorki | mg F /l | - | 0,17 | 1,5 | 1,5 | 25. | Wapń | mg Ca /l | - | 71,8 | - | - | 26. | Magnez | mg Mg /l | - | 12,90 | 50 | - | 27. | Kadm | mg Cd /l | - | 0,0000 | 0,003 | 0,003 | 28. | Ołów | mg Pb /l | - | 0,0001 | 0,01 | 0,01 | 29. | Nikiel | mg Ni /l | - | 0,0007 | 0,02 | 0,02 | 30. | Miedź | mg Cu /l | - | 0,0013 | 1 | 2 | 31. | Cynk | mg Zn /l | - | 0,0060 | 3 | 3 | 32. | Chrom | mg Cr+6/l | - | 0,0000 | 0,05 | 0,05 | 33. | Glin niesączony | mg Al /l | - | - | 0,2 | 0,2 | 34. | Arsen | mg As /l | - | 0,0000 | 0,01 | 0,01 | TRÓJHALOMETANY | 35. | Chloroform | mg CHCl3/l | 0,00148 | 0,00180 | 0,03 | 0,2 | 36. | Bromodichlorometan | mg CHCl2Br /l | 0,0030 | 0,00400 | 0,015 | 0,06 | 37. | Dibromochlorometan | mg CHClBr2/l | 0,00743 | 0,00880 | 0,03 | - | 38. | Bromoform | mg CHBr3 /l | 0,00420 | 0,00560 | 0,05 | 0,1 | 39. | Suma THM | mg/l | 0,01640 | 0,01870 | 0,10**** | - | |
* dopuszcza się pojedyncze bakterie wykrywane sporadycznie ** kryterium zdrowie - 5,0 mg/l, kryterium smak - 0,6 ÷ 1,0 mg/l *** należy badać w wodzie pochodzącej z ujęć powierzchniowych **** Suma THM - chloroform, bromoform, bromodichlorometan, dibromochlorometan |