Lp.
|
Wskaźnik,
nazwa substancji
|
Jednostka
|
Zakład Północny
|
Zawartość dopuszczalna
|
średnia
|
max
|
Polska*
|
WHO**
|
WSKAŹNIKI MIKROBIOLOGICZNE
|
1. |
Ogólna liczba mikroorganizmów w (22±2)0C po 72h |
jtk/1ml
|
-
|
0
|
bnz
|
-
|
2. |
Bakterie grupy coli |
jtk/100ml
|
-
|
0
|
0
|
-
|
3. |
Escherichia coli |
tk/100ml
|
-
|
0
|
0
|
0
|
4. |
Clostridium perfringens (łącznie ze sporami) |
jtk/100ml
|
-
|
0
|
0(1)
|
-
|
5. |
Enterokoki |
jtk/100ml
|
-
|
0
|
0
|
-
|
WSKAŹNIKI ORGANOLEPTYCZNE I FIZYKO-CHEMICZNE
|
6. |
Mętność |
NTU
|
<0,20
|
<0,20
|
1(2)
|
5(6)
|
7. |
Barwa |
mg Pt /l
|
<2
|
<2
|
(2)
|
15(6)
|
8. |
Zapach |
-
|
akcept
|
akcept
|
(2)
|
-
|
9. |
Stężenie jonów wodoru (pH) |
-
|
7,2
|
7,3
|
6,5÷9,5(3)
|
6,5-8,0(6)
|
10. |
Twardość |
mgCaCO3/l
|
-
|
260
|
60÷500
|
500(6)
|
11. |
Przewodność |
µS/cm |
587 |
609 |
2500 |
- |
12. |
Żelazo |
µg/l
|
<20
|
<20
|
200
|
300
|
13. |
Mangan |
µg/l
|
18
|
22
|
50
|
100(6,11)
|
14. |
Chlorki |
mg/l
|
-
|
30
|
250(3)
|
250(6)
|
15. |
Amonowy jon |
mg/l
|
<0,026
|
<0,026
|
0,50
|
1,5(6)
|
16. |
Azotany |
mg/l
|
-
|
3,0
|
50
|
50(9)
|
17. |
Azotyny |
mg/l
|
-
|
<0,020
|
0,50
|
3(9)
|
18. |
Utlenialność z KMnO4 |
mg O2/l
|
2,3
|
2,8
|
5,0
|
-
|
19. |
Chlor wolny |
mg/l
|
0,25
|
0,30 |
0,3(4)
|
0,3(6,7)
|
20. |
Chloryny |
mg/l
|
-
|
<0,05
|
-
|
0,7(8)
|
21. |
Chlorany |
mg/l
|
-
|
<0,04
|
-
|
0,7(8)
|
22. |
Suma chlorynów i chloranów |
mg/l |
- |
<0,09 |
0,7(4)
|
- |
23. |
Siarczany |
mg/l
|
-
|
70
|
250(3)
|
250(6)
|
24. |
Fluorki |
mg/l
|
-
|
0,067
|
1,5
|
1,5
|
25. |
Glin |
µg/l
|
<40
|
<40
|
200
|
200(6,12)
|
26. |
Kadm |
µg/l
|
-
|
<0,05
|
5
|
3
|
27. |
Ołów |
µg/l
|
-
|
<0,5
|
10
|
10
|
28. |
Rtęć |
µg/l
|
-
|
<0,20
|
1
|
6(10)
|
29. |
Nikiel |
µg/l
|
-
|
0,7
|
20
|
70
|
30. |
Miedź |
mg/l
|
-
|
0,0030
|
2,0(5)
|
2,0
|
31. |
Chrom |
µg/l
|
-
|
<0,5
|
50
|
50
|
32. |
Arsen |
µg/l
|
-
|
<0,7
|
10
|
10
|
TRIHALOMETANY
|
33. |
Chloroform |
mg/l
|
- |
0,0053
|
0,030
|
0,3
|
34. |
Bromodichlorometan |
mg/l
|
-
|
0,0036
|
0,015
|
0,06
|
35. |
Suma THM |
µg/l
|
-
|
11
|
100
|
-
|
|
(1) Clostridium perfringens (łącznie ze sporami) należy badać w wodzie pochodzącej z ujęć powierzchniowych i mieszanych
(2) Akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian
(3) Parametr powinien być uwzględniany przy ocenie agresywnych właściwości korozyjnych wody
(4) W punkcie czerpalnym u konsumenta
(5) Wartość dopuszczalna, jeżeli nie powoduje zmiany barwy wody spowodowanej agresywnością korozyjną wody
(6) Wskaźniki (substancje), które wpływają na wygląd, smak i zapach wody - poziom akceptowalny przez konsumentów
(7) Kryterium zdrowie - 5 mg/l
(8) Pojedynczy parametr
(9) Krótkotrwałe działanie
(10) Rtęć nieorganiczna
(11) Kryterium zdrowie - 400 µg/l
(12) Kryterium zdrowie - 900 µg/l
bnz - bez nieprawidłowych zmian (Zaleca się, aby ogólna liczba mikroorganizmów nie przekraczała:
– 100 jtk /1 ml w wodzie wprowadzanej do sieci wodociągowej,
– 200 jtk /1 ml w kranie konsumenta.)
* Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7.12.2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. z 2017 r., poz. 2294)
** Wytyczne WHO: "Guidelines for Drinking-water Quality", fourth edition. Genewa, 2011 r.
*** Do dezynfekcji wody stosowany jest dwutlenek chloru
Opinia Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w m. st. Warszawie:
"Analizując jakość wody w wodociągu warszawskim na wyjściach do sieci w miesiącu listopadzie 2021 r. na podstawie wyników przesłanych przez Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawie S.A., Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w m. st. Warszawie stwierdza iż, jakość wody wodociągowej w badanym zakresie odpowiada warunkom określonym w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017r., poz.2294) jak również normom zalecanym przez WHO (Światową Organizację Zdrowia). Pod względem bakteriologicznym woda odpowiada wymaganiom sanitarnym."
|