Informacja Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawie S.A. o jakości wody wodociągowej w maju 2013 roku. Wymagania dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi określa Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dn. 29 marca 2007 r. (Dz. U. Nr 61 poz. 417 z późniejszymi zmianami) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
(1) Clostridium perfringens (łącznie ze sporami) należy badać w wodzie pochodzącej z ujęć powierzchniowych i mieszanych (2) Kryterium zdrowie - 5 mg/l, poziom akceptowalności przez konsumenta - 0,1 ÷ 0,6 mg/l (3) Parametr powinien być uwzględniany przy ocenie agresywnych właściwościwości korozyjnych wody (4) Wskaźniki (substancje), które wpływają na wygląd, smak i zapach wody (5) Wartość dopuszczalna, jeżeli nie powoduje zmiany barwy wody spowodowanej agresywnością korozyjną wody (6) Pojedynczy parametr (7) W punkcie czerpalnym u konsumenta (8) Akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian (9) Krótkotrwałe działanie; stężenie azotynów - 3 mg/l (10) Rtęć nieorganiczna (11) Kryterium zdrowie - 400 µg/l, poziom akceptowalności przez konsumenta 100 µg/l bnz - bez nieprawidłowych zmian * Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29.03.2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. Nr 61, poz.417 z późniejszymi zmianami) ** Wytyczne WHO, Guidelines for Drinking-water Quality, third edition. Genewa, 2008 *** Do dezynfekcji wody stosowany jest dwutlenek chloru Opinia Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w m. st. Warszawie: "Analizując jakość warszawskiej wody wodociągowej na wyjściach do sieci w miesiącu maju 2013 roku na podstawie wyników przesłanych przez Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawie S.A., Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w m. st. Warszawie stwierdza zwiększoną zawartość chloru wolnego na wyjściach wody z Zakładu Centralnego "PRAGA" i Zakładu Północnego (Stacja Strefowa). Poza tym jakość wody wodociągowej w badanym zakresie odpowiada warunkom określonym w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. nr 61, poz. 417 z późniejszymi zmianami), jak również normom zalecanym przez WHO (Światową Organizację Zdrowia). Zawartość metali ciężkich utrzymywała się na bardzo niskim poziomie, znacznie poniżej normy. Pod względem bakteriologicznym woda odpowiadała wymaganiom sanitarnym." |