Lp. | Wskaźnik, nazwa substancji | Jednostka | Wodociąg Północny | Zawartość dopuszczalna | średnia | max | Polska | WHO | BAKTERIOLOGIA | 1. | Bakterie w 220C | Licz. bak./1ml | 0 | 0 | 100 | - | 2. | Bakterie w 370C | Licz. bak./1ml | 0 | 0 | 20 | - | 3. | Bakterie grupy Coli | Licz. bak./100ml | 0 | 0 | 0 | 0 | 4. | Coli typ kałowy | Licz. bak./100ml | 0 | 0 | 0 | - | 5. | Clostr. red. siarczyny w 370C | Licz. bak./100ml | 0 | 0 | 0(1) | - | 6. | Paciorkowce kał. w 370C | Licz. bak./100ml | 0 | 0 | 0 | - | WSKAŹNIKI ORGANOLEPTYCZNE I FIZYKO-CHEMICZNE | 7. | Mętność | NTU | 0,03 | 0,09 | 1 | 1 | 8. | Barwa | mg Pt /l | 2 | 3 | 15 | 15 | 9. | Zapach | - | 3SCl2 | 3SCl2 | akcept | - | 10. | Odczyn (pH) | pH | 7,44 | 7,59 | 6,5-9,5(3) | 6,5-9,5 | 11. | Twardość (CaCO3) | mg CaCO3/l | 254 | 290 | 60-500 | - | 12. | Żelazo | mg Fe /l | 0,005 | 0,01 | 0,2 | 0,3 | 13. | Mangan | mg Mn /l | 0,01 | 0,01 | 0,05 | 0,5 0,1(4) | 14. | Chlorki | mg Cl /l | 24 | 27 | 250(3) | 250 | 15. | Amoniak | mg NH4+ /l | 0,04 | 0,08 | 0,5(8,3) | 1,5(4) | 16. | Azotany | mg NO3- /l | 8,5 | 13,1 | 50(3) | 50 | 17. | Azotyny | mg NO2- /l | nw. | nw. | 0,5 | 3,0 | 18. | CHZT met. KMnO4 (Utlenialność) | mg O2/l | 3,5 | 4,0 | 5,0 | - | 19. | Chlor wolny (7) | mg Cl2/l | 0,53 | 0,60 | 0,1-0,3 | (2) | 20. | Chloryny | mg ClO2-/l | - | - | 0,2 | 0,2 | 21. | Chlorany | mg ClO3-/l | - | - | 0,2 | 0,2 | 22. | Siarczany | mg SO4/l | - | 69 | 250(3) | 250(4) | 23. | Fluorki | mg F /l | - | 0,17 | 1,5 | 1,5 | 24. | Glin | mg Al /l | 0,004 | 0,008 | 0,2 | 0,2(4) | 25. | Kadm | mg Cd /l | - | <0,00003 | 0,003 | 0,003 | 26. | Ołów | mg Pb /l | - | <0,00006 | 0,05 | 0,01 | 27. | Rtęć | mg Hg/l | - | <0,0005 | 0,001 | 0,001 | 28. | Nikiel | mg Ni/l | - | 0,0011 | 0,02 | 0,02 | 29. | Miedź | mg Cu /l | - | 0,0014 | 2(3,5) | 2 1(4) | 30. | Chrom | mg Cr/l | - | <0,0003 | 0,05 | 0,05 | 31. | Arsen | mg As /l | - | <0,0005 | 0,01 | 0,01 | TRÓJHALOMETANY | 32. | Chloroform | mg CHCl3/l | 0,01163 | 0,01400 | 0,03 | 0,2 | 33. | Bromodichlorometan | mg CHCl2Br /l | 0,00448 | 0,00510 | 0,015 | 0,06 | 34. | Suma THM | mg/l | 0,01703 | 0,02030 | 0,15 0,10(6) | - | |
(1) Należy badać w wodzie pochodzącej z ujęć powierzchniowych (2) kryterium zdrowie - 5 mg/l, kryterium smak - 0,6 - 1 mg/l (3) Wartość powinna być uwzględniana przy ocenie agresywności korozyjnej (4) Poziomy mogące wywołać narzekania konsumentów (5) Wartość dopuszczalna, jeżeli nie powoduje zmiany barwy wody spowodowanej jej agresywnością korozyjną (6) Dopuszczalne zakresy wartości stosuje się od 01.01.2008 r. (7) Wartość określana w punkcie czerpalnym u konsumenta (8) Wody podziemne niechlorowane - 1,5 mg/l (amoniak poch. naturalnego) nw. - nie wykryto Opinia Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie: "Analizując jakość warszawskiej wody wodociągowej w miesiącu marcu 2005 r., na podstawie wyników przesłanych przez Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawie S.A., Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w m.st.Warszawie stwierdza, że poza zwiększoną zawartością chloru wolnego, chlorynów i mętności, jakość wody wodociągowej w badanym zakresie odpowiadała warunkom określonym w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 19.11.2002 r. w sprawie wymagań dotyczących jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. nr 203, poz. 1718), jak również normom zalecanym przez WHO (Światową Organizację Zdrowia). Zawartość metali ciężkich utrzymywała się na bardzo niskim poziomie, znacznie poniżej normy. Trihalometany mieściły się w granicach normy. Pod względem bakteriologicznym, poza przekroczeniem maksymalnej ilości kolonii bakterii na agarze w 370C na wyjściu do sieci z Wodociągu Praskiego woda odpowiadała wymaganiom sanitarnym. W związku z powyższym należy wyjaśnić, iż stwierdzone przekroczenia mogły wiązać się z przejściem przez Warszawę fali powodziowej na Wiśle. Jednocześnie Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Warszawie informuje, że na podstawie badań kontrolnych prób wody pobieranych z warszawskiej sieci wodociągowej - w punktach czerpalnych u konsumentów - nie stwierdzono przekroczeń wskaźników mikrobiologicznych" |