|                            Lp.                            |                                                      Wskaźnik,                           nazwa substancji                            |                                                      Jednostka                            |                                                      Wodociąg Północny                            |                                                      Zawartość dopuszczalna                            |                                                                        |                            średnia                            |                                                      max                            |                                                      Polska                            |                                                      WHO                            |                                                                        |                            BAKTERIOLOGIA                            |                                                                        | 1. |                           Bakterie w 220C |                                                      Licz. bak./1ml                            |                                                      0                            |                                                      0                            |                                                      100                            |                                                      -                            |                                                                        | 2. |                           Bakterie w 370C |                                                      Licz. bak./1ml                            |                                                      0                            |                                                      0                            |                                                      20                            |                                                      -                            |                                                                        | 3. |                           Bakterie grupy Coli |                                                      Licz. bak./100ml                            |                                                      0                            |                                                      0                            |                                                      0                            |                                                      0                            |                                                                        | 4. |                           Coli typ kałowy |                                                      Licz. bak./100ml                            |                                                      0                            |                                                      0                            |                                                      0                            |                                                      -                            |                                                                        | 5. |                           Clostr. red. siarczyny w 370C |                                                      Licz. bak./100ml                            |                                                      0                            |                                                      0                            |                                                      0(1)                            |                                                      -                            |                                                                        | 6. |                           Paciorkowce kał. w 370C |                                                      Licz. bak./100ml                            |                                                      0                            |                                                      0                            |                                                      0                            |                                                      -                            |                                                                        |                            WSKAŹNIKI ORGANOLEPTYCZNE         I FIZYKO-CHEMICZNE                            |                                                                        | 7. |                           Mętność |                                                      NTU                            |                                                      0,05                            |                                                      0,11                            |                                                      1                            |                                                      1                            |                                                                        | 8. |                           Barwa |                                                      mg Pt /l                            |                                                      2                            |                                                      3                            |                                                      15                            |                                                      15                            |                                                                        | 9. |                           Zapach |                                                      -                            |                                                      2SCl2                            |                                                      3SCl2                            |                                                      akcept                            |                                                      -                            |                                                                        | 10. |                           Odczyn (pH) |                                                      pH                            |                                                      7,47                            |                                                      7,58                            |                                                      6,5-9,5(3)                            |                                                      6,5-9,5                            |                                                                        | 11. |                           Twardość (CaCO3) |                                                      mg CaCO3/l                            |                                                      251                            |                                                      270                            |                                                      60-500                            |                                                      -                            |                                                                        | 12. |                           Żelazo |                                                      mg Fe /l                            |                                                      0,005                            |                                                      0,01                            |                                                      0,2                            |                                                      0,3                            |                                                                        | 13. |                           Mangan |                                                      mg Mn /l                            |                                                                                 0,001                            |                                                                                 0,01                            |                                                      0,05                            |                                                      0,5                           0,1(4)                            |                                                                        | 14. |                           Chlorki |                                                      mg Cl /l                            |                                                      23                            |                                                      23                            |                                                      250(3)                            |                                                      250                            |                                                                        | 15. |                           Amoniak |                                                      mg NH4+ /l                            |                                                      0,02                            |                                                      0,04                            |                                                      0,5(8,3)                            |                                                      1,5(4)                            |                                                                        | 16. |                           Azotany |                                                      mg NO3- /l                            |                                                      5,2                            |                                                      6,8                            |                                                      50(3)                            |                                                      50                            |                                                                        | 17. |                           Azotyny |                                                      mg NO2- /l                            |                                                      nw.                            |                                                      nw.                            |                                                      0,5                            |                                                      3,0                            |                                                                        | 18. |                           CHZT met. KMnO4 (Utlenialność) |                                                      mg O2/l                            |                                                      3,5                            |                                                      3,9                            |                                                      5,0                            |                                                      -                            |                                                                        | 19. |                           Chlor wolny (7) |                                                      mg Cl2/l                            |                                                      0,53                            |                                                      0,56                            |                                                      0,1-0,3                            |                                                      (2)                            |                                                                        | 20. |                           Chloryny |                                                      mg ClO2-/l                            |                                                      -                            |                                                      -                            |                                                      0,2                            |                                                      0,2                            |                                                                        | 21. |                           Chlorany |                                                      mg ClO3-/l                            |                                                      -                            |                                                      -                            |                                                      0,2                            |                                                      0,2                            |                                                                        | 22. |                           Siarczany |                                                      mg SO4/l                            |                                                      -                            |                                                      49                            |                                                      250(3)                            |                                                      250(4)                            |                                                                        | 23. |                           Fluorki |                                                      mg F /l                            |                                                      -                            |                                                      0,33                            |                                                      1,5                            |                                                      1,5                            |                                                                        | 24. |                           Glin |                                                      mg Al /l                            |                                                      0,01                            |                                                      0,03                            |                                                      0,2                            |                                                      0,2(4)                            |                                                                        | 25. |                           Kadm |                                                      mg Cd /l                            |                                                      -                            |                                                      <0,00003                            |                                                      0,003                            |                                                      0,003                            |                                                                        | 26. |                           Ołów |                                                      mg Pb /l                            |                                                      -                            |                                                      0,0001                            |                                                      0,05                            |                                                      0,01                            |                                                                        | 27. |                           Rtęć |                                                      mg Hg/l                            |                                                      -                            |                                                      0,00007                            |                                                      0,001                            |                                                      0,001                            |                                                                        | 28. |                           Nikiel |                                                      mg Ni/l                            |                                                      -                            |                                                      0,0010                            |                                                      0,02                            |                                                      0,02                            |                                                                        | 29. |                           Miedź |                                                      mg Cu /l                            |                                                      -                            |                                                      0,0008                            |                                                      2(3,5)                            |                                                      2                           1(4)                            |                                                                        | 30. |                           Chrom |                                                      mg Cr/l                            |                                                      -                            |                                                      <0,0003                            |                                                      0,05                            |                                                      0,05                            |                                                                        | 31. |                           Arsen |                                                      mg As /l                            |                                                      -                            |                                                      <0,0005                            |                                                      0,01                            |                                                      0,01                            |                                                                        |                            TRÓJHALOMETANY                            |                                                                        | 32. |                           Chloroform |                                                      mg CHCl3/l                            |                                                      0,00973                            |                                                      0,01490                            |                                                      0,03                            |                                                      0,2                            |                                                                        | 33. |                           Bromodichlorometan |                                                      mg CHCl2Br /l                            |                                                      0,00373                            |                                                      0,00480                            |                                                      0,015                            |                                                      0,06                            |                                                                        | 34. |                           Suma THM |                                                      mg/l                            |                                                      0,01460                            |                                                      0,02080                            |                                                      0,15                           0,10(6)                            |                                                      -                            |                                                                        |           
                        |                (1) Należy badać w wodzie pochodzącej z ujęć powierzchniowych                           (2) kryterium zdrowie - 5 mg/l, kryterium smak - 0,6 - 1 mg/l               (3) Wartość powinna być uwzględniana przy ocenie agresywności korozyjnej               (4) Poziomy mogące wywołać narzekania konsumentów               (5) Wartość dopuszczalna, jeżeli nie powoduje zmiany barwy wody                spowodowanej jej agresywnością korozyjną               (6) Dopuszczalne zakresy wartości stosuje się od 01.01.2008 r.               (7) Wartość określana w punkcie czerpalnym u konsumenta               (8) Wody podziemne niechlorowane - 1,5 mg/l (amoniak poch. naturalnego)               nw. - nie wykryto                              Opinia Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie:                "Analizując jakość warszawskiej wody wodociągowej w miesiącu grudniu 2005 r., na podstawie wyników przesłanych przez Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawie S.A., Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w m. st. Warszawie stwierdza, że poza zwiększoną zawartością chloru wolnego na wyjściach z Zakładu Wodociągu Praskiego i Północnego ,chlorynów z Zakładu Wodociagu Centralnego i Praskiego,oraz chlorków (w wartościach maksymalnych) na wyjściu z Wodociągu Centralnego - jakość wody wodociągowej w badanym zakresie odpowiadała warunkom określonym w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 19.11.2002 r. w sprawie wymagań dotyczących jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U.Nr 203, poz. 1718) jak również normom zalecanym przez WHO (Światową Organizację Zdrowia).                Zawartość metali ciężkich utrzymywała się na bardzo niskim poziomie, znacznie poniżej normy.               Trihalometany mieściły się w granicach normy.               Pod względem bakteriologicznym woda odpowiadała wymaganiom sanitarnym."                |