Wymagania dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi określa Rozporządzenie Ministra Zdrowia
z dnia 7 grudnia 2017 r. (Dz. U. z  2017 r., poz.2294)
| 
			 Wskaźnik,  | 
			
			 Jednostka  | 
			
			 Wartość średnia  | 
			
			 Wartość max  | 
			
			 Zawartość dopuszczalna Polska*  | 
			
			 Zawartość dopuszczalna WHO**  | 
		
|---|---|---|---|---|---|
| Ogólna liczba mikroorganizmów w (22±2)0C po 72h | 
			 jtk/1ml  | 
			
			 -  | 
			
			 1  | 
			
			 bnz  | 
			
			 -  | 
		
| Bakterie grupy coli | 
			 jtk/100ml  | 
			
			 -  | 
			
			 0  | 
			
			 0  | 
			
			 -  | 
		
| Escherichia coli | 
			 tk/100ml  | 
			
			 -  | 
			
			 0  | 
			
			 0  | 
			
			 0  | 
		
| Clostridium perfringens (łącznie ze sporami) | 
			 jtk/100ml  | 
			
			 -  | 
			
			 0  | 
			
			 0(1)  | 
			
			 -  | 
		
| Enterokoki | 
			 jtk/100ml  | 
			
			 -  | 
			
			 0  | 
			
			 0  | 
			
			 -  | 
		
| Mętność | 
			 NTU  | 
			
			 <0,10  | 
			
			 0,15  | 
			
			 1(2)  | 
			
			 5(6)  | 
		
| Barwa | 
			 mg Pt /l  | 
			
			 <2  | 
			
			 3  | 
			
			 (2)  | 
			
			 15(6)  | 
		
| Zapach | 
			 -  | 
			
			 akcept  | 
			
			 akcept  | 
			
			 (2)  | 
			
			 -  | 
		
| Stężenie jonów wodoru (pH) | 
			 -  | 
			
			 7,4  | 
			
			 7,5  | 
			
			 6,5÷9,5(3)  | 
			
			 6,5-8,0(6)  | 
		
| Twardość | 
			 mgCaCO3/l  | 
			
			 -  | 
			
			 242  | 
			
			 60÷500  | 
			
			 500(6)  | 
		
| Przewodność | µS/cm | 908 | 1224 | 2500 | - | 
| Żelazo | 
			 µg/l  | 
			
			 <20  | 
			
			 <20  | 
			
			 200  | 
			
			 300  | 
		
| Mangan | 
			 µg/l  | 
			
			 <5  | 
			
			 <5  | 
			
			 50  | 
			
			 100(6,11)  | 
		
| Chlorki | 
			 mg/l  | 
			
			 155  | 
			
			 242  | 
			
			 250(3)  | 
			
			 250(6)  | 
		
| Amonowy jon | 
			 mg/l  | 
			
			 <0,013  | 
			
			 0,015  | 
			
			 0,50  | 
			
			 1,5(6)  | 
		
| Azotany | 
			 mg/l  | 
			
			 -  | 
			5,1 | 
			 50  | 
			
			 50(9)  | 
		
| Azotyny | 
			 mg/l  | 
			
			 -  | 
			
			 <0,002  | 
			
			 0,50  | 
			
			 3(9)  | 
		
| Utlenialność z KMnO4 | 
			 mg O2/l  | 
			
			 <1,0  | 
			
			 1,3  | 
			
			 5,0  | 
			
			 -  | 
		
| Chlor wolny | 
			 mg/l  | 
			
			 -(***)  | 
			-(***) | 
			 0,3(4)  | 
			
			 0,3(6,7)  | 
		
| Chloryny | 
			 mg/l  | 
			
			 -  | 
			
			 0,24  | 
			
			 -  | 
			
			 0,7(8)  | 
		
| Chlorany | 
			 mg/l  | 
			
			 -  | 
			
			 0,06  | 
			
			 -  | 
			
			 0,7(8)  | 
		
| Suma chlorynów i chloranów | mg/l | - | 0,30 | 
			 0,7(4)  | 
			- | 
| Siarczany | 
			 mg/l  | 
			
			 -  | 
			
			 74  | 
			
			 250(3)  | 
			
			 250(6)  | 
		
| Fluorki | 
			 mg/l  | 
			
			 -  | 
			
			 0,12  | 
			
			 1,5  | 
			
			 1,5  | 
		
| Glin | 
			 µg/l  | 
			
			 <20  | 
			
			 <20  | 
			
			 200  | 
			
			 200(6,12)  | 
		
| Kadm | 
			 µg/l  | 
			
			 -  | 
			
			 <0,05  | 
			
			 5  | 
			
			 3  | 
		
| Ołów | 
			 µg/l  | 
			
			 -  | 
			
			 <0,5  | 
			
			 10  | 
			
			 10  | 
		
| Rtęć | 
			 µg/l  | 
			
			 -  | 
			
			 <0,10  | 
			
			 1  | 
			
			 6(10)  | 
		
| Nikiel | 
			 µg/l  | 
			
			 -  | 
			
			 1,1  | 
			
			 20  | 
			
			 70  | 
		
| Miedź | 
			 mg/l  | 
			
			 -  | 
			
			 <0,0010  | 
			
			 2,0(5)  | 
			
			 2,0  | 
		
| Chrom | 
			 µg/l  | 
			
			 -  | 
			
			 <0,5  | 
			
			 50  | 
			
			 50  | 
		
| Arsen | 
			 µg/l  | 
			
			 -  | 
			
			 <0,7  | 
			
			 10  | 
			
			 10  | 
		
| Chloroform | 
			 mg/l  | 
			- | 
			 <0,00006  | 
			
			 0,030  | 
			
			 0,3  | 
		
| Bromodichlorometan | 
			 mg/l  | 
			
			 -  | 
			
			 <0,00005  | 
			
			 0,015  | 
			
			 0,06  | 
		
| Suma THM | 
			 µg/l  | 
			
			 -  | 
			
			 0,37  | 
			
			 100  | 
			
			 -  | 
		
(1) Clostridium perfringens (łącznie ze sporami) należy badać w wodzie pochodzącej z ujęć powierzchniowych i mieszanych
(2) Akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian
(3) Parametr powinien być uwzględniany przy ocenie agresywnych właściwości korozyjnych wody
(4) W punkcie czerpalnym u konsumenta
(5) Wartość dopuszczalna, jeżeli nie powoduje zmiany barwy wody spowodowanej agresywnością korozyjną wody
(6) Wskaźniki (substancje), które wpływają na wygląd, smak i zapach wody - poziom akceptowalny przez konsumentów
(7) Kryterium zdrowie - 5 mg/l
(8) Pojedynczy parametr
(9) Krótkotrwałe działanie
(10) Rtęć nieorganiczna
(11) Kryterium zdrowie - 400 µg/l
(12) Kryterium zdrowie - 900 µg/l
bnz - bez nieprawidłowych zmian (Zaleca się, aby ogólna liczba mikroorganizmów nie przekraczała:
– 100 jtk /1 ml w wodzie wprowadzanej do sieci wodociągowej,
– 200 jtk /1 ml w kranie konsumenta.)
* Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7.12.2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. z 2017 r., poz. 2294)
** Wytyczne WHO: "Guidelines for Drinking-water Quality", fourth edition. Genewa, 2011 r.
*** Do dezynfekcji wody stosowany jest dwutlenek chloru
Opinia Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w m. st. Warszawie: 
„Analizując jakość wody w wodociągu warszawskim na wyjściach do sieci w miesiącu październiku 2023 r. na podstawie wyników przesłanych przez Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w m.st. Warszawie S.A., Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w m.st. Warszawie stwierdza, że w wodzie na wyjściu z Zakładu Północnego (Stacja Strefowa)  dwa razy odnotowano zwiększoną zawartość chloru wolnego. Wyższe stężenie chloru wolnego wynikało z zastosowania podwyższonej dawki dezynfektanta, w celu zabezpieczenia sieci wodociągowej przed wtórnym zanieczyszczeniem mikrobiologicznym i utrzymania właściwej jakości wody dostarczanej odbiorcom. Prowadzone badania w ramach monitoringu jakości wody w sieci wodociągowej w żadnym z punktów monitoringu w strefie zasilania Zakładu Północnego nie wykazały stężenia chloru wolnego w wodzie powyżej 0,3 mg/l. Tym samym został spełniony wymóg dopuszczalnego stężenia dezynfektanta pozostałego w wodzie w punkcie czerpalnym u konsumenta. Niniejszym jakość wody wodociągowej w badanym zakresie odpowiada warunkom określonym w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r., poz. 2294) jak również normom zalecanym przez WHO (Światową Organizację Zdrowia). Pod względem bakteriologicznym woda odpowiada wymaganiom sanitarnym.”