| 
				
					
						| Lp. | Wskaźnik,nazwa substancji
 | Jednostka | Zakład CentralnySUW FILTRY
 | Zawartość dopuszczalna |  
						| średnia | max | Polska* | WHO** |  
						| WSKAŹNIKI MIKROBIOLOGICZNE |  
						| 1. | Ogólna liczba mikroorganizmów  w (22±2)0C po 72h | jtk/1ml | - | 2 | bnz | - |  
						| 2. | Bakterie grupy coli | jtk/100ml | - | 0 | 0 | - |  
						| 3. | Escherichia coli | tk/100ml | - | 0 | 0 | 0 |  
						| 4. | Clostridium perfringens (łącznie ze sporami) | jtk/100ml | - | 0 | 0(1) | - |  
						| 5. | Enterokoki | jtk/100ml | - | 0 | 0 | - |  
						| WSKAŹNIKI ORGANOLEPTYCZNE I FIZYKO-CHEMICZNE |  
						| 6. | Mętność | NTU | <0,10 | 0,13 | 1(2) | 5(6) |  
						| 7. | Barwa | mg Pt /l | <2 | <2 |  (2) | 15(6) |  
						| 8. | Zapach | - | akcept | akcept | (2) | - |  
						| 9. | Stężenie jonów wodoru (pH) | - | 7,1 | 7,3 | 6,5÷9,5(3) | 6,5-8,0(6) |  
						| 10. | Twardość | mgCaCO3/l | - | 189 | 60÷500 | 500(6) |  
						| 11. | Przewodność | µS/cm | 636 | 750 | 2500 | - |  
						| 12. | Żelazo | µg/l | <20 | <20 | 200 | 300 |  
						| 13. | Mangan | µg/l | <5 | <5 | 50 | 100(6,11) |  
						| 14. | Chlorki | mg/l | 62,2 | 83,8 | 250(3) | 250(6) |  
						| 15. | Amonowy jon | mg/l | <0,013 | 0,016 | 0,50 | 1,5(6) |  
						| 16. | Azotany | mg/l | - | 6,7 | 50 | 50(9) |  
						| 17. | Azotyny | mg/l | - | <0,002 | 0,50 | 3(9) |  
						| 18. | Utlenialność z KMnO4 | mg O2/l | <1,0 | 1,3 | 5,0 | - |  
						| 19. | Chlor wolny | mg/l | -(***) | -(***) | 0,3(4) | 0,3(6,7) |  
						| 20. | Chloryny | mg/l | - | 0,26 | - | 0,7(8) |  
						| 21. | Chlorany | mg/l | - | 0,05 |  - | 0,7(8) |  
						| 22. | Suma chlorynów i chloranów | mg/l | - | 0,31 | 0,7(4) | - |  
						| 23. | Siarczany | mg/l | - | 69 | 250(3) | 250(6) |  
						| 24. | Fluorki | mg/l | - | 0,14 | 1,5 | 1,5 |  
						| 25. | Glin | µg/l | 22 | 35 | 200 | 200(6,12) |  
						| 26. | Kadm | µg/l | - | <0,05 | 5 | 3 |  
						| 27. | Ołów | µg/l | - | <0,5 | 10 | 10 |  
						| 28. | Rtęć | µg/l | - | <0,20 | 1 | 6(10) |  
						| 29. | Nikiel | µg/l | - | 0,7 | 20 | 70 |  
						| 30. | Miedź | mg/l | - | <0,0010 | 2,0(5) | 2,0 |  
						| 31. | Chrom | µg/l | - | <0,5 | 50 | 50 |  
						| 32. | Arsen | µg/l | - | <0,7 | 10 | 10 |  
						| TRIHALOMETANY |  
						| 33. | Chloroform | mg/l | - | <0,00006 | 0,030 | 0,3 |  
						| 34. | Bromodichlorometan | mg/l | - | <0,00005 | 0,015 | 0,06 |  
						| 35. | Suma THM | µg/l | - | 0,09 | 100 | - |  | 
		
			| (1) Clostridium perfringens (łącznie ze sporami) należy badać w wodzie pochodzącej z ujęć powierzchniowych i mieszanych(2) Akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian
 (3) Parametr powinien być uwzględniany przy ocenie agresywnych właściwości korozyjnych wody
 (4) W punkcie czerpalnym u konsumenta
 (5) Wartość dopuszczalna, jeżeli nie powoduje zmiany barwy wody spowodowanej agresywnością korozyjną wody
 (6) Wskaźniki (substancje), które wpływają na wygląd, smak i zapach wody - poziom akceptowalny przez konsumentów
 (7) Kryterium zdrowie - 5 mg/l
 (8) Pojedynczy parametr
 (9) Krótkotrwałe działanie
 (10) Rtęć nieorganiczna
 (11) Kryterium zdrowie - 400 µg/l
 (12) Kryterium zdrowie - 900 µg/l
 bnz - bez nieprawidłowych zmian (Zaleca się, aby ogólna liczba mikroorganizmów nie przekraczała:
 – 100 jtk /1 ml w wodzie wprowadzanej do sieci wodociągowej,
 – 200 jtk /1 ml w kranie konsumenta.)
 
 * Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7.12.2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. z 2017 r., poz. 2294)
 ** Wytyczne WHO: "Guidelines for Drinking-water Quality", fourth edition. Genewa, 2011 r.
 *** Do dezynfekcji wody stosowany jest dwutlenek chloru
 
 Opinia Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w m. st. Warszawie:
 "Analizując jakość wody w wodociągu warszawskim na wyjściach do sieci w miesiącu wrześniu 2021 r. na podstawie wyników przesłanych przez Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawie S.A., Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w m. st. Warszawie stwierdza dwukrotne przekroczenie poziomu 0,3 mg/l stężenia chloru wolnego na wyjściu wody z Zakładu Północnego (Stacja Strefowa). Powyższe przekroczenie wynikało z zastosowania podwyższonych dawek dezynfektantów w związku z zabezpieczeniem sieci wodociągowej przed wtórnym zanieczyszczeniem mikrobiologicznym i utrzymania właściwej jakości wody dostarczanej odbiorcom. Prowadzone badania w ramach monitoringu jakości wody w sieci wodociągowej w żadnym z punktów monitoringu w strefie zasilania Zakładu Północnego nie wykazały stężenia chloru wolnego w wodzie powyżej 0,3 mg/l. Tym samym został spełniony wymóg dopuszczalnego stężenia dezynfektanta pozostałego w wodzie w punkcie czerpalnym u konsumenta.  Niniejszym jakość wody wodociągowej w badanym zakresie odpowiada warunkom określonym w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017r., poz.2294) jak również normom zalecanym przez WHO (Światową Organizację Zdrowia). Pod względem bakteriologicznym woda odpowiada wymaganiom sanitarnym."
           
 |