Informacja Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawie S.A. o jakości wody wodociągowej w czerwcu 2010 roku. Wymagania dotyczące jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi określa Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dn. 29 marca 2007 r. (Dz. U. Nr 61 poz. 417 z późniejszymi zmianami) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
(1) Należy badać w wodzie pochodzącej z ujęć powierzchniowych i mieszanych (2) kryterium zdrowie - 5 mg/l, kryterium smak - 0,6÷1 mg/l (3) Parametr powinien być uwzględniany przy ocenie agresywnych właściwościwości korozyjnych wody (4) Substancje, których obecność w wodzie może wpłynąć na jej wygląd, smak, zapach (5) Wartość dopuszczalna, jeżeli nie powoduje zmiany barwy wody spowodowanej agresywnością korozyjną wody (6) Suma chlorynów i chloranów (7) W punkcie czerpalnym u konsumenta (8) Akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian bnz - bez nieprawidłowych zmian * Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29.03.2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. Nr 61, poz.417 z późniejszymi zmianami) Opinia Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie: "Analizując jakość warszawskiej wody wodociągowej na wyjściach do sieci w miesiącu czerwcu 2010 roku na podstawie wyników przesłanych przez Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawie S.A., Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w m. st. Warszawie stwierdza zwiększoną zawartość chloru wolnego, chloroformu oraz bromodichlorometanu na wyjściach wody z: Wodociągu Centralnego, Praskiego i Północnego (Stacja Strefowa). Powyższe przekroczenia wynikały przede wszystkim z zastosowania zwiększonych dawek chloru w związku z przechodzącą przez Warszawę falą powodziową na Wiśle. W miarę wzrostu poziomu wody w Wiśle odnotowano podwyższoną mętność na wyjściach z Zakładu Wodociągu Praskiego. Poza tym jakość wody wodociągowej w badanym zakresie odpowiada warunkom określonym w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. nr 61, poz. 417 z późniejszymi zmianami), jak również normom zalecanym przez WHO (Światową Organizację Zdrowia). Zawartość metali ciężkich utrzymywała się na bardzo niskim poziomie, znacznie poniżej normy. Pod względem bakteriologicznym woda odpowiadała wymaganiom sanitarnym." |