Lp. | Wskaźnik, nazwa substancji | Jednostka | Wodociąg Centralny | Zawartość dopuszczalna | średnia | max | Polska* | WHO | BAKTERIOLOGIA | 1. | Bakterie w 220C | Licz. bakt./1ml | 1 | 2 | 100 | - | 2. | Bakterie w 360C | Licz. bakt./1ml | 1 | 2 | 50 | - | 3. | Bakterie grupy coli | Licz. bakt./100ml | 0 | 0 | 0 | 0 | 4. | Escherichia coli | Licz. bakt./100ml | 0 | 0 | 0 | 0 | 5. | Clostr. perfringens | Licz. bakt./100ml | 0 | 0 | 0(1) | - | 6. | Paciorkowce kał. | Licz. bakt./100ml | 0 | 0 | 0 | - | WSKAŹNIKI ORGANOLEPTYCZNE I FIZYKO-CHEMICZNE | 7. | Mętność | NTU | 0,02 | 0,02 | 1 | 5 | 8. | Barwa | mg Pt /l | <2 | 3 | 15(8) | 15 | 9. | Zapach | - | akcept | akcept | akcept(8) | - | 10. | Odczyn (pH) | pH | 7,40 | 7,41 | 6,5÷9,5(3) | 6,5-8,0 | 11. | Twardość (CaCO3) | mg/l | - | 266 | 60÷500 | - | 12. | Żelazo | mg/l | <0,020 | 0,020 | 0,200 | 0,3 | 13. | Mangan | mg/l | 0,019 | 0,020 | 0,050 | 0,1 | 14. | Chlorki | mg/l | 97 | 120 | 250(3) | 250(4) | 15. | Amonowy jon | mg/l | 0,037 | 0,170 | 0,50 | 1,5(4) | 16. | Azotany | mg/l | 8,42 | 9,48 | 50 | 50 | 17. | Azotyny | mg/l | <0,002 | 0,002 | 0,50 | 3,0 | 18. | Utlenialność | mg O2/l | 1,82 | 2,00 | 5 | - | 19. | Chlor wolny (7) | mg/l | - | - | 0,3 | (2) | 20. | Chloryny | mg/l | 0,36 | 0,42 | 0,7(6,7) | 0,7 | 21. | Chlorany | mg/l | <0,04 | 0,06 | (6,7) | 0,7 | 22. | Siarczany | mg/l | - | 70 | 250(3) | 250(4) | 23. | Fluorki | mg/l | - | 0,12 | 1,5 | 1,5 | 24. | Glin | mg/l | <0,020 | 0,034 | 0,200 | 0,2(4) | 25. | Kadm | mg/l | - | <0,00005 | 0,005 | 0,003 | 26. | Ołów | mg/l | - | <0,0005 | 0,025 | 0,01 | 27. | Rtęć | mg/l | - | <0,0002 | 0,001 | 0,001 | 28. | Nikiel | mg/l | - | 0,0014 | 0,020 | 0,02 | 29. | Miedź | mg/l | - | 0,0023 | 2,0(5) | 2,0 | 30. | Chrom | mg/l | - | <0,0005 | 0,050 | 0,05 | 31. | Arsen | mg/l | - | <0,0007 | 0,010 | 0,01 | TRIHALOMETANY | 32. | Chloroform | mg/l | - | <0,0001 | 0,030 | 0,200 | 33. | Bromodichlorometan | mg/l | - | <0,00005 | 0,015 | 0,06 | 34. | Suma THM | mg/l | - | 0,0005 | 0,100 | - | |
(1) Należy badać w wodzie pochodzącej z ujęć powierzchniowych i mieszanych (2) kryterium zdrowie - 5 mg/l, kryterium smak - 0,6÷1 mg/l (3) Parametr powinien być uwzględniany przy ocenie agresywnych właściwościwości korozyjnych wody (4) Substancje, których obecność w wodzie może wpłynąć na jej wygląd, smak, zapach (5) Wartość dopuszczalna, jeżeli nie powoduje zmiany barwy wody spowodowanej agresywnością korozyjną wody (6) Suma chlorynów i chloranów (7) W punkcie czerpalnym u konsumenta (8) Akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian nw. - nie wykryto * Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 29.03.2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. Nr 61, poz.417) Opinia Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie: "Analizując jakość warszawskiej wody wodociągowej na wyjściach do sieci w miesiącu grudniu 2009 roku na podstawie wyników przesłanych przez Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawie S.A., Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w m. st. Warszawie stwierdza zwiększoną zawartość chloru wolnego na wyjściu wody z Wodociągu Praskiegi i Wodociągu Północnego. Poza tym jakość wody wodociągowej w badanym zakresie odpowiada warunkom określonym w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz.U. nr 61, poz. 417), jak również normom zalecanym przez WHO (Światową Organizację Zdrowia). Zawartość metali ciężkich utrzymywała się na bardzo niskim poziomie, znacznie poniżej normy. Pod względem bakteriologicznym woda odpowiadała wymaganiom sanitarnym." |